Mitä tekoälyratkaisun tuoteistaminen vaatii? Oppeja kahdesta kehitysprojektista.
05 | 2025 Olli Laine, Kipinä Co-founder & CEO
Tekoälyratkaisu kuulostaa usein siltä, että siihen liittyy valtava määrä matematiikkaa, mustia laatikoita ja konsulttislangia. Mutta kun katsoo käytännön tasolle, niin tekoälytuotteen rakentaminen ei lopulta ole niin mystistä. Se vaatii saman kuin mikä tahansa onnistunut tuote: selkeän ongelman, rohkean vision ja hyvän tiimin.
Tässä blogissa avaan kahta hyvin erilaisesta Kipinän asiakascaseä – ja sitä, mitä opimme heidän kanssaan tekoälytuotteen rakentamisesta. Ensimmäinen tarina alkaa lääkärin arjesta. Toinen lähtee globaalista tavoitteesta tehdä ESG:stä mitattavaa.
1. RIDA – Lääkärin ärsytyksestä syntynyt ratkaisu
Ridha Bennour ei ole koodari. Hän on lääkäri, joka turhautui jatkuvaan naputtamiseen.
Yksi etävastaanotto – taas sama potilas, taas samat kirjaukset. Tuntui, että työssä meni enemmän aikaa ruudun tuijottamiseen kuin ihmisten kohtaamiseen.
Ja sitten syntyi ajatus: mitä jos tekoäly voisi hoitaa ne kirjaukset?
Tästä lähti liikkeelle RIDA. Kipinä tuli mukaan, kun idea piti muuttaa oikeaksi sovellukseksi – ja vieläpä sellaiseksi, joka ei vaadi integraatioita eikä koulutuksia, mutta olisi luotettava. Lääkärien piti voida käyttää sitä heti.
Tavoite oli rohkea: 10x tehokkuus lääkärin kirjauksissa.
Käytännössä se tarkoitti mm. mallilauseiden hyödyntämistä ja superyksinkertaista käyttöliittymää.
Projektissa korostui kolme asiaa:
Yhteistyö: Rida Software tunsi ongelman. Me tunsimme tavan rakentaa ratkaisu.
Nopeita hyötyjä: Ekoihin askeleisiin ei aina kannata ottaa edes tekoälyä.
Luottamus: Koska aiempaa kehitystiimiä ei ollut, olimme enemmän kuin toteuttaja – me olimme kumppani.
Käyttöönoton helppous: "Plug’n play" ei ole vain buzzword – RIDA todella toimii ilman integraatioita.
Nyt RIDAa käytetään jo useilla hyvinvointialueilla. Ja kyllä – se todella vapauttaa aikaa ihmisille. Jatkokehitysmahdollisuudet on huikeat!
CASE RIDA
“Kipinän kautta saimme niin paljon enemmän kuin pelkän kehittäjätiimin. Yhteistyömme kautta Kipinän ekosysteemi on mahdollistanut RIDA:lle näkyvyyttä ja verkostoja, jotka ovat boostanneet myös itse bisneksen starttia. Yhteistyöstämme kertoo erityisesti se, että saimme RIDA-sovelluksen maaliin aikataulussa ja budjetissa!”
Ridha Bennour
Gargantuan Medical Solutions
2. Planet AI – Kun vastuullisuudesta halutaan mitattavaa
Toinen tarina alkaa ihan eri maailmasta.
Planet Company oli rakentanut ideaa siitä, miten yritykset voisivat oikeasti näyttää toteen vastuullisuutensa. ESG oli täynnä hienoja tavoitteita – mutta mistä löytyi konkretia? Planet AI heräsi ja syntyi ajatus: rakennetaan alusta, joka hyödyntää tekoälyä yritysvastuun analysointiin.
Kipinä tuli mukaan, kun projektia piti viedä ideasta oikeaksi tuotteeksi – ja vieläpä sellaiseksi, joka toimii enterprise-asiakkailla. Tavoite ei ollut helppo. Ratkaisun piti olla:
tuotantokelpoinen
skaalaantuva
teknisesti kunnianhimoinen
Käytännössä valjastimme tekoälyn vastuullisuusdatan ymmärtämiseen. Rakensimme koko backin, käyttöliittymän ja AI-putken. Johdimme kehitystä roadmapin mukaan, jotta visio ei levinnyt joka suuntaan.
Mitä opimme PlanetAI:n kanssa?
Tekoälytuote ei ole yksi malli – se on kokonainen järjestelmä.
Tuotteen kehitys vaatii rohkeita päätöksiä: mitkä AI-komponentit tehdään itse, missä nojaamme valmisratkaisuihin.
Jos haluat rakentaa jotain, mitä ei vielä ole, tarvitset tiimin, joka uskaltaa kulkea ilman tarkkaa karttaa.
Tänään Planet AI -alustaa käyttää useampi globaali yritys ESG-analyysiin.
CASE PLANET AI
“Kipinän avulla olemme voineet nostaa Planet AI:n kehityksen uudelle tasolle – laadullisesti ja teknisesti. Tämä on ollut ratkaisevaa, jotta olemme voineet tarjota palveluamme maailman johtaville yrityksille ja viedä vastuullisuuden analysoinnin aivan uudelle tasolle.”
Jussi Korpikoski
CEO, Planet Company
Mitä tästä kannattaa ottaa mukaan tekoälyratkaisun tuoteistamiseksi?
Kaikki alkaa ongelmasta.
Jos ei ole oikeaa ongelmaa, ei ole myöskään tekoälytuotetta. Ridalla ja Planetilla ongelma oli selvä.
Yhteiskehittäminen on avain.
Asiakas tuntee ongelmansa. Me Kipinällä tunnemme teknologian keinot. Paras ratkaisu syntyy yhdessä, ei valmiiksi suunniteltuna.
AI ei ole erillinen juttu.
Hyvä tekoälytuote ei tunnu “tekoälyltä” – se tuntuu vain toimivalta.
Tuotteen arvo syntyy käytöstä.
Olipa kyse lääkäristä tai myyntijohtajasta, AI on hyödyllinen vain, jos se oikeasti säästää aikaa, parantaa päätöksiä tai saa lisää kauppaa myyjille.
Lopuksi: tekoäly ei tee tuotteita – ihmiset tekevät
Kipinän kanssa RIDA ja Planet AI näyttävät, että onnistunut digitaalinen tuote tai liiketoiminta ei ole tekninen sattuma.
Se on harkittu valinta, selkeä kohderyhmä, toimiva toteutus – ja ennen kaikkea ihmisiä, jotka tekevät yhteistyötä.
Tekoälyn aikakausi on alkanut. Mutta edelleen parhaat tuotteet syntyvät samalla reseptillä kuin ennenkin: kuuntelemalla asiakkaita, rakentamalla, kokeilemalla ja kehittymällä yhdessä.
Olli Laine, Kipinä Co-founder & CEO
Kirjoittaja on kotimaisen digikehityksen tulevaisuuden visionäärejä, intohimoinen datalla johtamisen puolestapuhuja sekä yksi Kipinä Softwaren co-foundereista. Toimitusjohtajan hatun lisäksi, otsalla vahvasti suunnistajan otsalamppu ja himohiihtäjän natsat.